Як чистити зуби ниткою? Як правильно користуватися флоссом?

07.02.2022
Одне з питань, яке часто ставлять стоматологам – «як користуватися зубною ниткою?». На перший погляд, все здається очевидним – тонка нитка служить для чищення зубів у важкодоступних місцях, але багато людей або не надають їй значення, або просто неправильн

Навіщо потрібна і коли потрібно скористатися зубною ниткою?

Одне з питань, яке часто ставлять стоматологам – «як користуватися зубною ниткою?». На перший погляд, все здається очевидним – тонка нитка служить для чищення зубів у важкодоступних місцях, але багато людей або не надають їй значення, або просто неправильно нею користуються. Користування зубною ниткою – це прямий шлях до покращення гігієни вашої ротової порожнини, і відмінний додаток до зубної щітки для комплексного догляду за ротовою порожниною. Щоб правильно користуватися зубною ниткою та уникнути травм, введемо вас у курс справи докладніше.

Головна перевага зубної нитки – це можливість проникати у важкодоступні місця між зубами, куди неможливо потрапити за допомогою щітки. Чищення зубів флоссом робить профілактику такого захворювання як галітоз, найчастіше воно виникає через велике скупчення бактерій у важкодоступних для щітки місцях і характеризується постійним неприємним запахом з рота.

Що стосується того, як і коли користуватися зубною ниткою, то можна сказати наступне – найчастіше чистку зубною ниткою проводять перед сном, щоб не давати змоги розвиватися бактеріям. Деякі вважають за краще чистити зуби відразу після їжи. Найправильніше уточнити частоту використання флосса у стоматолога, ґрунтуючись на індивідуальних особливостях порожнини рота.

Зовні флосс є котушкою, на яку намотана еластична нитка, зроблена зі спеціальних посилених матеріалів. Все перераховане розташовується в корпусі, з якого при використанні відмотується нитка.

В якості важливого зауваження варто відзначити, що зубна нитка - це засіб для одноразового використання, після відділення необхідної частини після закінчення її слід утилізувати, частина нитки, що залишилася, повинна знаходиться всередині корпусу котушки з дотриманням стерильності.

Види ниток для зубів

Зубні нитки можна класифікувати на вигляд матеріалу. Існують моделі, виготовлені із синтетичних матеріалів – нейлон, тефлон, та натуральних – шовк. За даними стоматологів найбільшу популярність серед пацієнтів набули нитки, зроблені з нейлону, їх головні переваги – це вища міцність порівняно з шовком, і нижча ціна проти тефлоном.

Як натуральні, і синтетичні нитки можна розрізнити формою перерізу. Вони бувають плоскою та округлою форми. Плоский флос краще використовувати для чищення вузьких щілин між зубами. Округлий більше підійде для людей, у яких збільшені проміжки між сусідніми зубами, чистити зуби такою ниткою слід для того, щоб не травмувати ясна.

За типом покриття нитки можна розділити на вощені та невощені. Така зубна нитка побудована з великої кількості волокон і має властивість руйнувати свою текстуру під час чищення міжзубних прорізів, через сильне тертя об зуби волокна перетираються та розриваються. У таких випадках на допомогу приходять тефлонові нитки, через свою цільну текстуру вони вкрай міцні і практично ніколи не порушують своєї цілісності.

Як вибрати зубну нитку?

У виробників флосса є широкий асортимент продукції, тому легко підібрати собі оптимальний варіант.

Якщо ви вперше вибираєте зубну нитку і у вас здорова ротова порожнина, то найкраще підійде тонкий флос плоскої форми, покритий воском. У цьому випадку вощена нитка дозволить вам ознайомитися із засобом гігієни, не травмуючи себе. Після закінчення експлуатації першої нитки рекомендується вибрати аналогічну невощену. Очевидно, що ви вже навчитеся поводитися з цим засобом гігієни і не пораніть ротову порожнину. Невощена нитка більш шорстка і володіє відмінними властивостями, що чистять, таким чином ви досягнете максимальної чистоти в роті без будь-яких побічних ефектів.

Якщо у вас чутливі або кровоточиві ясна, то до вибору зубної нитки варто підійти уважніше, також це рекомендується у випадку з патологіями зубів, такими як слабка емаль та великі міжзубні щілини. У таких випадках слід звернутися до стоматолога, який пояснить, як користуватись ниткою для зубів. В результаті огляду у спеціаліста в першу чергу треба визначити, чи можна користуватися зубною ниткою.

Як правильно використовувати?

Отже, саме час дізнатися, як чистити зуби зубною ниткою. Як відомо, зубна щітка очищає від нальоту внутрішню, зовнішню та верхню сторони зуба. А ось до боків зуба щітка ніяк не дістанеться, головка зубної щітки не здатна проникнути в цей вузький простір. Тут нам на допомогу і приходить флос.
Чистка міжзубного простору вкрай важлива, тому що якщо не очищати цю зону, можуть виникнути проблеми з карієсом, причому ті, що зачіпають відразу два зуби, що в подальшому призведе до дорогого лікування. Розвиток бактерій та карієсу в міжзубних щілинах дуже складно визначити, тому оптимальним рішенням буде профілактика таких процесів.

Розглянемо, як зубною ниткою чистити зуби:

  • · Відокремлюємо від котушки частину нитки потрібної довжини та акуратними поступальними рухами вводимо її в простір між зубами в місці їхнього дотику.
  • · Після того, як зуб буде зафіксований ниткою, слід рухати нею вгору і вниз так, щоб вона терлася поверхню зуба.
  • · У процесі чищення структура нитки може руйнуватися або вона взагалі може порватися - це може говорити про наступне: неправильний стик зубів або низька якість флосса. При правильному розміщенні зубів та належній якості нитки вона не повинна рватися.
  • · Для досягнення гігієни та чистоти для кожного наступного зуба відривайте новий шматочок нитки.

Як часто користуватися зубною ниткою?

Щоб досягти максимального рівня гігієни в ротовій порожнині зубну нитку слід застосовувати двічі на день після їжи – це перешкоджає розмноженню бактерій у роті та очищає зуби від шматочків їжі. Якщо ви розумієте важливість того, як часто користуватися зубною ниткою, ваша ротова порожнина завжди буде здоровою і ніколи не буде неприємного запаху.
Не слід забувати, що флосс не є основним засобом догляду за порожниною рота, його слід застосовувати в комплексі із зубною щіткою та ополіскувачами. Також не варто забувати про систематичний похід до стоматолога.

Категорії