Захворювання ясен. Які бувають і як їм запобігти.

26.04.2024

Кожна людина бажає мати білосніжну посмішку, вона максимальною мірою привертає увагу під час спілкування. Захворювання ясен псує зовнішній вигляд зубів, але й позначається на стані порожнини рота загалом.
Насамперед необхідно виявити причини захворювання і провести ефективне лікування. Тільки лікар може визначити напрямок лікування. Найпоширенішими є такі захворювання як гінгівіт, пародонтит, пародонтоз.

Гінгівіт

У наших клініках PremiumDent вам запропонують якісне лікування захворювання ясен, проведуть, за необхідності, імплантацію, шинування, кюретаж. Запалення ясен є основною причиною їхнього захворювання. Страждає переважно крайова частина ясен. Також часто піддаються запаленню ясенні сосочки. Під час запалення не руйнуються пародонтальні кишені. Гінгвіт буває катаральний, виразково-некротичний, гіпертрофічний і атрофічний.

Симптоми захворювання

Вони залежать переважно від типу захворювання. Переважно це почервоніння та набряклість. У разі виразково-некротичного гінгівіту можуть з'являтися омертвілі ділянки. Також сосочки між зубів можуть покривати частину зуба. Атрофічний гінгвіт проявляється появою оголених коренів.

Причини виникнення захворювання

Здебільшого хвороба розвивається на тлі неправильної гігієни порожнини рота. Для патогенних мікробів живильним середовищем є поява зубного нальоту. Токсини, що виділяються мікробами, якраз і провокують запалення ясен.

Лікування та профілактика гінгвіту

Для того, щоб правильно визначити курс лікування, враховується стадія захворювання і тип його. Лікар видаляє зубний наліт, як твердий, так і м'який та індивідуально призначає профілактичні засоби. Видаляються тканини, що розрослися, порожнину рота очищають від наявних виразок. Призначаються вітаміни. Прописуються лікувальні гелі та мазі. Як профілактичні засоби рекомендується чистити зуби з періодичністю двічі на день. За необхідності можна використовувати зубну нитку.


Пародонтит

Захворювання супроводжується запаленням тканин, що оточують зуб. Саме ці тканини надійно утримують зуб у зубній лунці. Пародонтит серед захворювань ясен лідирує (93%).

Основні симптоми пародонтиту

1. Ясенні тканини мають почервоніння, виникає набряк.
2. Ясенні тканини відокремлюються від зуба.
3. між зубами з'являються проміжки.
4. Неприємний запах із рота.
5. На найостанніших стадіях захворювання можливе випадання зубів.

Причини виникнення хвороби, лікування та профілактика

Насамперед не дотримуються гігієни ротової порожнини, також розвитку хвороби може сприяти неправильне харчування, дефіцит вітамінів. Також до хвороби може призвести звичка жувати на лівому, наприклад, боці. На початковій стадії захворювання можна застосовувати професійну гігієну порожнини рота. Для того щоб повернути зубу стійкість, вдаються до хірургічного втручання. Як терапію застосовують мазі та гелі. Як профілактичні засоби все гранично просто: необхідно чистити зуби регулярно і правильно харчуватися.

Пародонтоз

Якщо тканини навколо зуба зменшуються в об'ємі, то це перша ознака пародонтозу. Наслідками розвитку цього захворювання можуть бути рухливість зубів і їх подальше випадання. Захворювання не має запального характеру.

Симптоми, лікування, профілактика

Відбувається свербіж, нагноєння ясен, за відсутності запального процесу оголюється шийка зубів. Зуб ніби відчуває хімічні та температурні подразники. Основною причиною виникнення захворювання є порушення кровообігу в навколозубних тканинах, а також неправильне харчування. У процесі лікування видаляють камені, проводять професійну гігієну порожнини рота. Допускається використання гелів і мазей. Якщо хвороба запущена, то здійснюється санація порожнини рота. Як основний профілактичний захід слугує регулярне чищення зубів, водночас щітку і пасту підбирають за рекомендацією лікаря.

Намагайтеся регулярно відвідувати стоматолога, наші фахівці допоможуть запобігти багатьом захворюванням зубів на ранній стадії.

Категорії