Запалилися ясна. Що робити? Як лікувати? Які можуть бути наслідки?

01.03.2024

Запалення ясен - досить поширене явище, пов'язане з розвитком поверхневого або глибокого запального процесу. Щоб не допустити серйозних ускладнень, зокрема втрати зубів, важливо вчасно розпізнати проблему і почати лікування.

СИМПТОМИ ТА ОЗНАКИ ЗАПАЛЕННЯ ЯСЕН

Визначити початок запалення можна на первинних стадіях розвитку патологічного процесу - коли чищення зубів спричиняє дискомфорт і викликає кровотечу. Ці неприємні симптоми - причина звернутися до стоматологічної клініки. 

Класичні прояви запальних захворювань ясен:

  • м'які тканини вкриті білим нальотом;
  • слизова оболонка припухла і змінила колір;
  • у пацієнта погано пахне з рота;
  • поверхня м'яких тканин пухка.

ПРИЧИНИ ЗАПАЛЕННЯ ЯСЕН

Проблема може розвиватися внаслідок таких причин:

  • порушення мікрофлори порожнини рота. За постійного стресу, неправильного способу життя, хронічних захворювань, а також хіміотерапевтичного лікування слабшає захисна функція організму. У роті активізується процес розмноження патогенних мікроорганізмів, а ті стимулюють розвиток запалення в ясенній тканині; 
  • погана гігієна ротової порожнини. Наліт, що накопичується, перетворюється на зубний камінь. Потім мікроорганізми, що живуть у відкладеннях, виробляють токсини - вони подразнюють м'які тканини і викликають захисну реакцію організму - запалення;
  • хронічне травмування ясен. Якщо запалилися ясна під коронкою, причиною може стати неправильно виконане ортопедичне лікування - коли ясна зачіпає широка коронка, що виступає за межі зуба. Пошкодити слизову може й інтенсивне чищення зубів щіткою з жорсткою щетиною;
  • травматична оклюзія. Коли зубні ряди розташовані несиметрично і змикаються нерівномірно, окремі зуби можуть перевантажуватися під час жування. Це призводить до запалення тканин пародонту;
  • інші провокувальні чинники. Наприклад, якщо імунітет людини знижений на тлі гормональних перебудов в організмі.

ЗАПАЛЕННЯ ЯСЕН ЗАЛЕЖНО ВІД ЛОКАЛІЗАЦІЇ

  • Проблема може розвинутися в певній ділянці. Якщо запалилися ясна під одним-двома зубами, визначають локалізований гінгівіт/пародонтит. Сюди ж відносять і запалення ясен під протезом.
  • Якщо ясна опухли в ділянці більшості зубів, говорять про розвиток генералізованої форми гінгівіту, пародонтиту. Подібне нерідко буває викликано патологіями прикусу, рясним накопиченням зубних відкладень.
  • Запалення ясен після лікування або видалення з подальшою імплантацією зуба. У більшості випадків, невелике подразнення - нормальна реакція організму на втручання. Через кілька днів набряк спадає самостійно. Якщо ж ясна запалилися, кровоточать і довго не минають, слід звернутися по допомогу до лікаря.

ЯКІ ЗАХВОРЮВАННЯ МОЖУТЬ СТАТИ ПРИЧИНОЮ ЗАПАЛЕННЯ ЯСЕН?

Гінгівіт

У цьому випадку уражені поверхневі тканини. Ясна між зубами запалені, опухлі та почервоніли, виникає кровоточивість і біль під час гігієни порожнини рота або під час жування. У разі розвитку патології можлива поява неприємного запаху, зростання обсягу ясенних сосочків.

Лікування гінгівіту передбачає професійне чищення порожнини рота, далі - протизапальну терапію. Хірургічний метод можливий лише за запущеної, некротичної стадії. Може знадобитися висічення ясен з подальшим кюретажем (вишкрібанням) уражених тканин.

Пародонтит

Це результат запущеного гінгівіту, коли запалюється глибокий шар пародонту. Головними симптомами захворювання є біль, печіння, зміна кольору і кровоточивість ясен, оголення шийок зубів. У процесі розвитку патології виникає гнійне запалення ясен, поступово зуби розхитуються і випадають.

Під час лікування лікар вдається до консервативних і хірургічних методів. У першому випадку застосовують професійну гігієну. До хірургічних методів належать відкритий/закритий кюретаж (очищення і видалення інфікованих тканин), пластика кісткової тканини і ясен.

Періодонтит

Також відомий як флюс. У цьому разі уражається окістя, а на яснах з'являється шишка, наповнена гноєм. Разом із великим набряком м'яких тканин у пацієнта підвищується температура тіла, збільшуються локальні лімфовузли.

Консервативні методи лікування включають очищення каналів зуба, пломбування і прийом протизапальних ліків, антибіотиків. Під час хірургічної операції фахівець розкриває порожнину, проводить дренування та антисептичну обробку.

ЯК ВИЛІКУВАТИ ЗАПАЛЕННЯ ЯСЕН?

Кожен клінічний випадок індивідуальний, тому ми не радимо терпіти біль і дискомфорт, намагатися визначити причину розвитку запалення самостійно і лікувати ясна в домашніх умовах. За появи перших неприємних симптомів краще відвідати стоматолога. 

Під час прийому пародонтолог проводить ретельний огляд порожнини рота, за необхідності пацієнт направляється на рентгенологічне обстеження для визначення ступеня ураження твердих тканин. Подальший алгоритм дій залежить від причин розвитку запального процесу:

  • помилка під час пломбування, протезування - проводять коригування пломби або ортопедичної конструкції;
  • порушення прикусу - призначають консультацію ортодонта з подальшим лікуванням патології;
  • гормональний збій - додаткове обстеження і консультація ендокринолога;
  • апікальний періодонтит - антисептична обробка, повторне пломбування каналів зуба;
  • гінгівіт, початковий пародонтит - призначають профчистку. 

У складних клінічних випадках не обходиться без хірургії - пацієнту нарощують ясна, проводять кісткову пластику. Коли зуб зберегти не вдається, його видаляють, а пізніше проводять імплантацію.

ЯК ЗНЯТИ ЗАПАЛЕННЯ ЯСЕН У ДОМАШНІХ УМОВАХ

У стоматологів з цього приводу одна порада - тривало лікувати ясна власними силами не рекомендується. Якщо протягом 1-2 днів домашні заходи не допомагають, варто звернутися в клініку. Серед традиційних домашніх засобів - лікувальні зубні пасти, ванночки з трав'яних настоїв, полоскання порожнини рота антисептичними розчинами. Знову ж таки - вибір цих засобів, тим більше місцевих препаратів, завжди варто робити з урахуванням думки лікаря.

ПРОФІЛАКТИКА ЗАПАЛЕННЯ ЯСЕН

Для попередження захворювання стоматологи рекомендують:

  • регулярно очищати поверхню зубів і язика - бажано після кожного прийому їжі або хоча б уранці та ввечері;
  • віддавати перевагу зубним пастам і щіткам, які рекомендував лікар;
  • змінювати щітку кожні три місяці;
  • використовувати додаткові засоби гігієни: ополіскувачі, флосер, іригатор;
  • відмовитися від куріння;
  • скоригувати харчування, віддавати перевагу корисній їжі, контролювати вживання цукру;
  • відвідувати стоматологічну клініку не рідше, ніж двічі на рік;
  • підвищувати імунітет загартовуванням, фізичними навантаженнями.
Категорії