Часті запитання про брекети

29.04.2024

1. Хочу брекети на одну щелепу!

Досить привабливий для багатьох варіант. Але слід розуміти, що відповідь криється вже в назві "брекет-СИСТЕМА", де мається на увазі СИСТЕМНА робота ортодонтичного апарату. І від самого початку таке рішення може бути докорінно хибним, і зекономлена сума вже не буде такою, адже все лікування, а головне - час - піде нанівець.

Чому?

Уся справа у взаємозв'язку верхньої і нижньої щелеп: коли зміщується один зубний ряд, слідом зміщується й інший. І висновок із цього такий: брекети не встановлюють з метою "підрівняти" деякі зуби. Брекет-система сприяє зміні положення зубних рядів з метою поліпшення прикусу! Простіше кажучи, правильний прикус - це коли одна щелепа накладається на іншу подібно до шестерень у годиннику.
Що ж відбувається під час носіння брекетів на одній щелепі? Під час того, як система змістила зуб у потрібному напрямку, інший зубний ряд намагається повернути його назад. Однак у деяких випадках варіант встановлення брекетів на одну щелепу допустимий. Наприклад, якщо прикус уже правильний, але спостерігається симетрія щелеп. Або ж коли підключення іншої щелепи необхідне з огляду на клінічний випадок пацієнта.

2 Чи зіпсують брекети мої зуби?

Скажу відразу, брекети не псують зуби. Але тільки за умови дотримання правил гігієни та рекомендацій лікаря. Але тут краще розвіяти відразу кілька міфів:

№1 Зуби під брекетами обов'язково зіпсуються

Під брекетом точно нічого не відбувається, проте вся проблема зазвичай відбувається навколо брекета - якщо пацієнт не чистить зуби після кожного прийому їжі, то як наслідок утворюється карієс.
Або якщо у пацієнта є сильна схильність до утворення нальоту (у такому разі гігієна має бути ретельнішою). Але якщо з гігієною в пацієнта домовитися не вийшло під час лікування, то я зазвичай пропоную, а іноді й наполягаю на тому, щоб ортодонтичне лікування завершити.

№ 2: Емаль може знятися разом із брекетом

Під час зняття брекета лікар залишає частину клею на зубі, який потім легко прибирається бором, далі зуби поліруються. При цьому емаль залишається цілою і неушкодженою.

№ 3: Після брекетів зуби можуть випасти

Здебільшого пацієнти розуміють, що після грамотного лікування це ніяк неможливо. Рухливість зубів під час лікування на брекетах - це буває, і це нормально (адже зуби переміщаються, і це цілком логічно). Зберегти положення зубів після лікування допоможе ретенція, що складається як зі знімних, так і незнімних апаратів (ретейнер, капи, пластинки), яка допоможе тримати зуби в їхньому правильному положенні.

3. Хто такий хороший ортодонт?

Особисто я завжди за те, щоб пацієнт отримував щонайменше дві сторонні думки. До ортодонтичного лікування необхідно підійти дуже серйозно, адже ви пов'язуєте себе стосунками з лікарем на 1-2 роки (а то й більше). Без взаєморозуміння ортодонтичне лікування приречене! Є кілька найважливіших критеріїв під час вибору лікаря:

Якісний збір інформації/діагностичних даних
Лікар має зробити зліпки, після провести розрахунки на моделях, вивчити знімок, зробити внутрішньоротові фотографії. ТІЛЬКИ після цього можна приступити до лікування на брекет-системі. Зробити фотографії - теж дуже важливий діагностичний етап.

Відгуки та репутація
Тут не буду говорити очевидні речі, але варто звертати увагу більше на фактичні роботи лікаря, а не відгуки на його особистій сторінці. До речі, негативні відгуки найчастіше справді не замовні, проте їх можна знайти буквально на кожного лікаря (навіть найкращого з найкращих), тому фільтруйте отриману інформацію. Ну і рекомендації знайомих ніхто не відміняв.

Наявність дипломів/сертифікатів
Наявність сертифікатів - далеко не порожній звук. Це свідчить про те, що лікар хоче розвиватися у своїй галузі та знати про новинки в галузі медицини. Не соромтеся ставити запитання про те, де лікар отримував свої знання, практику тощо.

Зайнятість
Іноді нам доводиться працювати швидко, на потоці. Але на жаль, не завжди випадок зрозумілий відразу. Та й загалом, ортодонтія - наука, де потрібно багато думати. Адже вирівнювання прикусу - це своєрідна аркада для лікаря. Просто уточніть, які у лікаря на Вас плани і простежте, щоб лікар поставився уважно до Вашого випадку.

4. Я вже стара/старий для брекетів

Насправді на сьогодні рамки в ортодонтичному лікуванні геть стерті. Звичайно, у кожного віку свої тонкощі роботи для лікаря. Однак результат завжди один. І ще один факт - люди часом втрачають зуби зовсім не через карієс та інші проблеми із зубами, а через неправильний прикус. Коли навантаження розподіляється нерівномірно, це в підсумку призводить до убутку кісткової тканини і стирання зубів.
Не втомлюся повторювати, що рівні зуби ми робимо не тільки заради вирішення естетичних проблем. Найчастіше цим ви врятуєте себе від ранньої втрати зубів.

5. Після встановлення брекетів мені доведеться сісти на найсуворішу дієту?

Безсумнівно, зміни в харчуванні будуть, але вони абсолютно не варті страхів, пов'язаних з міфом про те, що брекети позбавляють тебе гастрономічних радощів. Просто потрібно буде бути акуратнішим і виключити лише частину продуктів (горіхи, повітряний рис, попкорн, карамель, нуга, насіння, жуйка тощо).
Насамперед це необхідно для того, щоб не забивати проміжки між пазами брекетів, де можуть скупчитися бактерії і розвинутися карієс. Також слід виключити напої з барвниками, гарячі та холодні напої (перепад температур може спровокувати відклеювання брекета).
Подумайте самі, адже брекети - це навіть своєрідна мотивація почати здоровий спосіб життя, адже виключені в основному саме шкідливі продукти.

6. А брекети боляче встановлювати?

Ні, деякі навіть засинають)

7. Після встановлення брекетів не можна лікувати зуби?

Так, лікувати зуби в брекетах можна, адже за потреби їх можна зняти. І все-таки, краще просто якісно стежити за гігієною.

8. А можна мені просто рівні зуби? Навіщо змінювати прикус?

Знову слід згадати, що неправильний прикус або нерівно стоїть лише один зуб, що може провокувати асиметрію обличчя, проблеми з лицьовими суглобами і навіть із хребтом.
Нерівномірне навантаження під час жування задіює сусідні м'язи, які змінюють положення голови, внаслідок чого змінюється постава. Дуже часто ортодонту доводиться працювати спільно з остеопатом.

9. Чи можна носити брекети під час вагітності?

Сучасні брекети абсолютно нешкідливі для організму і не викликають алергії. Тому їхнє носіння саме по собі ніяк не впливає на перебіг вагітності та внутрішньоутробний розвиток дитини. Але це за умови ретельного догляду за порожниною рота!

Безумовно, гормональний дисбаланс впливає на стан кістки, однак тут необхідно провести дослідження у фахівців і тільки після цього вирішувати - чи можливе лікування або продовження лікування під час вагітності. Установку брекетів краще планувати за 1-2 місяці до настання вагітності, щоб усі необхідні дослідження негативно не позначилися на плоді (рентгенівські знімки, КТ та ін.).

На думку досвідчених ортодонтів, якщо жінка завагітніла, то нічого спеціально робити не потрібно. Є сенс носити брекети до закінчення грудного вигодовування, нехай це, можливо, і буде доволі тривалий термін. Однак це дасть змогу кістковій тканині нормалізуватися, і жінка на упустить уже отриманий до вагітності результат від лікування. У разі вагітності або таких планів, обов'язково поговоріть зі своїм лікарем. Тільки фахівець зможе правильно оцінити ваш стан і призначити потрібний процес дій!

10. А чи можна обійтися без ретенції і що це взагалі таке?

Ретенція - це, мабуть, одна з найважливіших частин усього лікування. Чому? Зуби - хлопці шкідливі, і намагатимуться повернутися в їхню вихідну, комфортну тільки їм позицію. Це називається рецидив. Але ні я, ні мій пацієнт цього не хочемо. Тому я дуже наполягаю на ретенції, часто навіть пропоную подвійну.
Що таке ретенція? Це знімний або незнімний апарат, призначений для утримання зубного ряду в потрібному положенні. Це може бути шинування, ретейнер (дуга за зубами), нічна капа або пластинка.

Категорії