Ендодонтичне лікування зубі

24.04.2024

Стоматологи-ендодонтисти PremiumDent спеціалізуються на складних випадках, серед яких - переліковування кореневих каналів після попереднього невдалого лікування. Величезний досвід наших лікарів і ювелірна майстерність допомагають проводити ендодонтичне лікування безпомилково, продовжуючи життя зубів на довгі роки.

Ендодонтія - що це таке?

Ендодонтія - це лікування кореневих каналів у клініці, найчастіше під мікроскопом. Воно полягає у видаленні інфікованої або пошкодженої пульпи (судинно-нервового пучка, який у народі називають "нервом"), очищенні каналів і заповненні їх спеціальним біосумісним матеріалом. 

Ендодонтичне лікування проводить стоматолог-ендодонтист, фахівець із лікування пульпітів і періодонтитів.

Дослідження показують, що ендодонтія дуже ефективна для збереження зубів: відсоток успішного лікування становить від 85% до 95% протягом п'яти років, залежно від ступеня пошкодження.


Показання до ендодонтичного лікування зубів

Ендодонтичне лікування показане за різних захворювань зубів, зокрема:

  • Пульпіт
    Коли карієс поширюється вглиб зуба, він може досягти пульпи і викликати її запалення. У таких випадках необхідне видалення інфікованої пульпи.
  • Травма
    Зуби, пошкоджені внаслідок травми: глибокого відколу або перелому (якщо пошкоджена пульпа) лікують за допомогою ендодонтії.
  • Тріщини
    Зуби з тріщинами, що проникають у пульпу, також можуть потребувати ендодонтичного лікування.
  • Повторні стоматологічні процедури
    Зуби, які неодноразово піддавалися стоматологічним процедурам, наприклад, пломбуванню або встановленню коронок, можуть запалитися або інфікуватися і потребувати ендодонтичного лікування для видалення пошкодженої пульпи.
  • Абсцес
    Абсцес - це скупчення гнійного ексудату в ділянці кореня зуба.
  • Періодонтит
    Необхідно видалити інфіковану пульпу і дренувати абсцес, щоб запобігти подальшому поширенню інфекції та пошкодженню навколишніх тканин.

Що потрібно для підготовки до ендодонтичного лікування?

Перший крок - це ретельний стоматологічний огляд. 

Потім необхідно зробити діагностичні 3D КТ-знімки, щоб оцінити, наскільки сильно пошкоджений зуб і чи потрібно лікувати кореневі канали.

Перед початком лікування лікар обов'язково обговорює його з пацієнтом і відповідає на всі його запитання.

Як проходить ендодонтичне лікування кореневих каналів зуба?


Ендодонтичне лікування кореневих каналів зуба складається з декількох обов'язкових етапів:

  • Анестезія
    Стоматолог-ендодонтист дбайливо проводить місцеве знеболення. У нашій клініці воно проходить поетапно: спочатку місце уколу змащується анестезувальним гелем, потім лікар робить "маленький укол" і тільки потім повноцінно знеболює область навколо ураженого зуба.
  • Доступ
    Після того як ясна оніміли, лікар робить невеликий отвір у верхній частині зуба, щоб отримати доступ до пульпової камери і кореневих каналів.
  • Депульпування
    Використовуючи спеціалізовані інструменти, лікар видаляє інфіковану або пошкоджену пульпу з кореневих каналів. Канали очищаються, формуються і готуються до пломбування.
  • Пломбування кореневих каналів
    Лікар пломбує кореневі канали та їхні відгалуження біосумісним матеріалом - гарячою гутаперчею, водночас твердою та еластичною, яка герметично заповнює канали та не розсмоктується з часом.
  • Реставрація
    Після пломбування кореневих каналів необхідно відновити функціональність і зовнішній вигляд. Річ у тім, що депульповані зуби (тобто - з видаленим "нервом") стають крихкими і легше ламаються. Тому потрібно відновити зуб за допомогою коронки, щоб зміцнити його та захистити від тріщин і відколів.
  • Після лікування
    У деяких випадках після процедури лікар може призначити антибіотики, щоб упоратися з інфекційним процесом і запобігти ускладненням.

Дуже важливо після ендодонтичного лікування дотримуватися належної гігієни порожнини рота: щонайменше двічі на день чистити зуби щіткою і зубною ниткою та регулярно відвідувати стоматолога для професійної гігієни.

Чому під час ендодонтичного лікування постійних зубів потрібно використовувати мікроскоп?

Ендодонтія - це тонка і складна робота, що вимагає ювелірної точності. Один з основних інструментів лікаря-ендодонтиста - дентальний мікроскоп, який дає можливість побачити збільшене зображення системи кореневих каналів, оцінити їхній стан, розташування і розмір. Лікар, озброєний мікроскопом, може з точністю до мікрона прибрати інфіковані тканини, не зачепивши при цьому здорові. Це знижує ризик можливих ускладнень і продовжує життя зуба.

Крім дентального мікроскопа, для ендодонтії необхідні й інші інструменти та матеріали:

  • Ендодонтичні інструменти
    Це спеціальні інструменти для очищення і надання форми кореневим каналам, видалення інфікованих або пошкоджених тканин і підготовки до пломбування.
  • Коффердам
    Це тонка латексна хустинка, яка ізолює зуб від решти порожнини рота. Завдяки їй робоче поле залишається сухим, на нього не потрапляє слина і волога від дихання, а в порожнину рота не потрапляють матеріали і розчини, якими обробляється зуб.

Які ускладнення бувають у лікування каналів?

  • Перфорація
    Одне з можливих вкрай рідкісних ускладнень: воно виникає, якщо стоматолог випадково створює отвір у бічній стінці каналу під час його очищення і формування або під час видалення штифта чи коронки. Якщо перфорація невелика, її можна усунути за допомогою пломбувального матеріалу. Але великі перфорації можуть вимагати більшого лікування.
  • Перелом інструмента
    Ще одне можливе ускладнення ендодонтичного лікування - перелом стоматологічного інструменту всередині зуба через його неправильне використання або через складну анатомію кореневих каналів. Ендодонтисти клінік PremiumDent спеціалізуються на вилученні з кореневих каналів уламків інструментів, залишених там після попереднього лікування.
  • Неповне видалення пульпи
    У деяких випадках стоматолог не може повністю видалити всю інфіковану або пошкоджену пульпу з кореневих каналів. Це може призвести до постійної або рецидивуючої інфекції і вимагати додаткового лікування або навіть видалення зуба.
  • Післяопераційний біль
    Зазвичай пацієнти відчувають несильний біль або дискомфорт після лікування, особливо в перші дні. Однак якщо біль сильний або зберігається довше кількох днів, це може бути ознакою ускладнення. У цьому разі потрібно обов'язково звернутися в клініку.
  • Повторне інфікування
    Навіть після успішного ендодонтичного лікування існує ризик повторного інфікування в разі неправильного догляду за порожниною рота. Це може статися, якщо пацієнт не дотримується гігієни порожнини рота.

Пацієнтам важливо досконально дотримуватися всіх післяопераційних інструкцій, щоб мінімізувати ризик ускладнень.

Величезний досвід і глибокі знання стоматологів-ендодонтистів PremiumDent, а також використання в наших клініках найякісніших сучасних матеріалів і обладнання запобігають можливим ускладненням.

Категорії