Як вибрати зубну пасту?

28.03.2022
З юних років усі ми звикли до того, що чищення зубів – частина щоранкового ритуалу для догляду за собою. Однак до його організації ми часом підходимо недостатньо відповідально, не звертаючи уваги, наприклад, на вибір зубної пасти.

Як вибрати зубну пасту?

З юних років усі ми звикли до того, що чищення зубів – частина щоранкового ритуалу для догляду за собою. Однак до його організації ми часом підходимо недостатньо відповідально, не звертаючи уваги, наприклад, на вибір зубної пасти. Адже її потрібно обов'язково підбирати індивідуально. Не знаєте яка підійде? Ми розповімо!

Чистимо та лікуємо

Серед найчастіших проблем, із якими стикаються сучасні люди, можна виділити:

  • чутливість зубів;
  • потемніння емалі, кольоровий наліт;
  • карієс;
  • схильність до запалень ясен.

Кожна з цих проблем вимагає обов'язкового втручання стоматолога - професійна гігієна ротової порожнини, обробка антибактеріальними складами, покриття зубів спеціальними засобами для зміцнення емалі і, звичайно, своєчасне лікування карієсу зубів допомагають уникнути розвитку ускладнень. Але в кожному з перерахованих випадків велику роль грає і вибір коштів для домашнього догляду. Отже:

— Якщо зуби болісно реагують на гарячу чи холодну їжу, їх «ломить», їх тип — чутливі. Якщо верхній щільний шар емалі зношується, то оголюється вразливий внутрішній шар тканини, дентин (звідси і неприємні відчуття). Завітайте до стоматолога: він проведе спеціальні маніпуляції, що закривають «проломи» в емалі, наприклад, обробить ділянку зуба фтором або навіть поставить пломбу. Вам підійде спеціальна паста для чутливих зубів, вона зміцнить вразливу емаль завдяки вмісту солей калію та стронцію.

— Буває, що людина має міцну емаль, але темну. У цьому випадку підійде паста, що відбілює. Користуватися ним можна 1-2 рази на тиждень (частіше не можна, постраждає емаль). Найбільш сильні склади містять пероксид водню або пероксид карбаміду, але застосовувати ці засоби можна лише тим, хто має здорові зуби.

- У вашій ротовій порожнині розвинулося запалення, на яснах є ранки, стоматитні афти? Вам підійде антибактеріальна паста. Найкраще себе показали щадні антисептичні засоби: вони не тільки чудово справляються з патогенними мікробами, але й допомагають зняти роздратування та запалення ясен. До складу часто входять екстракти лікарських рослин: шавлії, календули, деревію, ромашки.

— Пасти, що належать до типу протикаріозних, містять у складі переважно похідні фтору та кальцію. Фтор використовують, щоб «загоювати» зубну емаль (він здатний закривати мікротріщини, перешкоджаючи розвитку каріозного процесу). Вміст цієї речовини не повинен бути занадто високим: не більше 150 мг на 100 г пасти для дорослих та 50 мг на 100 г дитячої. Деяким людям фтор протипоказаний - проконсультуйтеся з лікарем!

 

Для особливих випадків

Гігієна зубів із брекет-системою
Догляд за ротовою порожниною стає більш складним, коли присутні додаткові фактори: наприклад, якщо у вас встановлена ​​брекет-система або ви носите знімні протези. Особливі вимоги накладає і дитячий вік - адже зубна емаль малюків відрізняється від тканин дорослих людей.

Зубна паста для дітей повинна мати склад, що щадить, наприклад, на основі дикальційфосфату або діоксиду кремнію. Зміст фтору має перевищувати 0,025%. Багато стоматологів не рекомендують користуватися засобами з фтором дітям, які не досягли трьох років. Рекомендований індекс RDA – не вище 50.

Якщо ви носите брекети, чистці зубів потрібно приділяти особливу увагу. Окрім стандартної щітки та нитки, варто придбати ще й спеціальний йоржик — за його допомогою легше позбутися фрагментів їжі у важкодоступних місцях. Засоби для гігієни краще вибирати з високим вмістом фтору, оскільки ортодонтичне лікування робить зуби вразливішими для карієсу.

Якщо ви носите зубні протези, не забувайте про їх регулярне чищення. Зубну пасту краще вибирати з м'якою дією. Складів з абразивним ефектом слід уникати: вони можуть подряпати поверхню протеза.

Крім пасти, для догляду за ротовою порожниною використовуються спеціальні гелі та ополіскувачі. Проконсультуйтеся зі стоматологом - він порекомендує засоби, які будуть оптимальні у вашому випадку.

Категорії