Як правильно чистити зуби із брекетами?

07.02.2022
Установка брекет-системи – це досить популярна послуга у світі. Зазвичай брекети встановлюються на 1-2 роки, але терміни може бути змінено залежно від індивідуальних особливостей.

Кожна людина мріє про здорову та блискучу посмішку. Рівні та міцні зуби – це те, чим справді можна пишатися. Установка брекет-системи – це досить популярна послуга у світі. Зазвичай брекети встановлюються на 1-2 роки, але терміни може бути змінено залежно від індивідуальних особливостей. Варто пам'ятати, що установка брекет-системи – це недешеве задоволення, тому до цієї справи треба відповідати. За допомогою брекет-системи можна виправити прикус та вирівняти зуби.

Після того, як ви відвідали ортодонта і вам поставили брекети, необхідно ретельно та грамотно доглядати їх. Як чистити зуби у брекетах? Скільки разів чистити брекети? Цими та багатьма іншими питаннями ставився кожен новачок. В інтернеті безліч різних статей на тему брекетів. Після встановлення брекет-системи фахівець обов'язково дасть вам чітку інструкцію про те, як правильно доглядати зуби. Чистити зуби з брекетами – це трудомісткий та витратний процес, проте результат не зможе вас не порадувати.

Якщо ви нехтуватимете правильною чистці зубів, то можете зіткнутися з такими проблемами як карієс, хвороба ясен, неприємний запах з рота, кровоточивість, руйнування емалі і т.д. Дотримуючись порад з цієї статті, ви зможете уникнути неприємних ситуацій та забезпечите собі комфортне життя з брекетами.

Основні правила під час носіння брекет-системи

1. Як часто чистити зуби у брекетах? Для того, щоб підтримувати хороший стан зубів і брекетів, необхідне щоденне чищення зубів після кожного прийому їжі. Вранці після пробудження та ввечері перед сном чистка зубів з брекетами займає 15-20 хвилин за допомогою всіх наявних у вас арсеналі засобів. Спочатку вам буде трохи важко здійснювати всі дії, але згодом ви пристосуєтеся. Після їжі для чищення зубів достатньо вибрати щось одне, наприклад, зубну нитку або ортодончеський йоржик.

2. Дотримуватися правильного харчування. У перший тиждень після установки брекет-системи рекомендується виключити зі свого раціону всю смажену, грубу, солодку та гостру їжу. Відмовтеся від солодкого газування та цукерок. Їжа не повинна бути надто холодною або навпаки надто гарячою

3. Періодично відвідуйте ортодонта для відстеження результатів вирівнюючи зуби. Зазвичай відвідувати спеціаліста потрібно не рідше ніж один раз на півроку.

Чим чистити зуби із брекетами?

На сьогоднішній день існує величезний асортимент різноманітних засобів для очищення зубів та брекет-систем. В аптеках та клініках ви зможете підібрати індивідуальний варіант на свій смак та гаманець. Не варто економити на засобах чищення зубів, т.к. від цього залежатиме подальший результат. Як чистити брекети? Для цього процесу необхідно придбати деякі спеціальні засоби, про які докладніше написано далі. Ми рекомендуємо вам робити ранкове та вечірнє чищення в такій послідовності: чищення звичайною щіткою, ортодонською щіткою, йоржиком, флоссом (зубна нитка). Ідеальне завершення чищення зубів – ополіскувач для рота.

Якщо ви вирушаєте в подорож або відрядження, не забудьте взяти з собою всі засоби для чищення брекетів. Чищення зубів з брекетами - це щоденний ритуал і в цій справі потрібна жорстка дисципліна та контроль.

1. Ортодончеський йоржик

Як правильно чистити брекети йоржиком? Під дугою брекетів утворюється простір, який неможливо прочистити за допомогою звичайної щітки. Йоршик підлягає заміні, як з нього почнуть випадати щетинки. Цей засіб можна придбати в аптеці або клініці.

2. Зубна нитка (флос)

Зубна нитка допоможе прочистити простір між зубами, в яких можуть затримуватись залишки їжі. Найкраще вибирати більш жорстку нитку. При чищенні зубів з допомогою цього засобу намагайтеся не давити на зуби, т.к. існує можливість пошкодити ясна. Техніка очищення флоссом така: жорсткий кінчик флосса вводиться в міжзубний проміжок над дугою, а потовщеною частиною чистим міжзубні проміжки.

3. Ортодонська зубна щітка з V-подібним вирізом

Придбати таку щітку можна в клініці чи аптеці. Перед покупкою потрібно проконсультуватися з фахівцем, т.к. кожна щітка індивідуальна. За допомогою щітки чистіть зуби горизонтальними рухами під та над брекетами.

4. Зубна паста

Ще одним важливим компонентом для очищення брекет-системи є зубна паста. Для першого тижня підійде паста з невеликим вмістом кальцію та фтору. Надалі вам необхідно придбати пасту з високим вмістом фтору, що допоможе зміцнити зубну емаль. Якісна паста запобігає появі карієсу та розмноженню бактерій. Намагайтеся не використовувати занадто багато зубної пасти, невеликої горошинки буде цілком достатньо для якісного чищення зубів.

5.  Спеціальні гелі та пінки

В аптеках існує величезна різноманітність гелів та пінок для чищення зубів. На відміну від звичайної зубної пасти, гель не застряє між елементами брекет-системи і легко змивається водою.

6. Іригатор

Пристосування призначене для додаткового чищення зубів, ясен та проміжків між зубами за допомогою потужного напору водяного струменя. Іригатор забезпечує легкий масаж ясен, а також нормальний кровообіг.

У цій статті докладно розібрали всі аспекти того, як правильно чистити зуби з брекетами. Чітко дотримуючись всіх правил, ви забезпечите собі здорові зуби та ясна, а корекція зубів пройде максимально безболісно.

 

Категорії